zaterdag 15 oktober 2016

De Bozbezbozzel - ruimtelijke constructie

Opdracht: De opdracht was om een ruimtelijke constructie te maken van een mythisch wezen. 
Student: Romy Bruinenberg 

Veel lees- en kijkplezier!


Betekenis

Voor de opdracht moesten wij in groepjes van twee een ruimtelijke constructie maken van een mythisch wezen. Femke en ik besloten te gaan samenwerken.
Je mocht zelf verzinnen wat voor soort dieren je bij elkaar ging voegen. Ik had associaties bij een tijger, zebra, olifant flamingo, pinguïn, panda en een unicorn. 
Wij hebben uiteindelijk gekozen voor het hoofd van de panda, het lijf van de flamingo, de poten van de zebra en de staart van een biggetje. 

Vorm

Wij hebben een driedimensionale compositie gemaakt.
Deze ruimtelijke vorm heeft een lengte, breedte en diepte. Een ruimtelijke vorm neemt ruimte in en je kan het van verschillende kanten bekijken. Daarom past het beeldaspect ruimtelijke sugHet standpunt van waaruit wij hebben gemaakt heeft een ander effect op de ruimtelijke constructie. Je kan een beeld vanuit de hoogte bekijken, op ooghoogte of laag bij de grond. Door middel van ronde vormen wilden wij laten zien dat ons dier niet eng of gevaarlijk was, maar knuffelbaar. Ook door de middel van de kleurkeuze van het karton wilde wij laten zien dat het hoofd uit een panda bestond. 


Materie

Wij hebben gebruik gemaakt van:

Afbreekmes om in het karton te snijden.
Passermes om cirkels uit te snijden.
Schaar om de haaltjes weg te halen van het karton.
Potlood om te schetsen hoe het dier eruit zou komen te zien.
Gum om de foute potlood lijntjes te verwijderen.
A4 papier om de schets op te tekenen.
Grijs stevig karton om het dier van te maken.
Zwart en wit minder stevig karton om voor het dier te gebruiken als hoofd en oortjes en staart.

Het was weer oefenen om te werken met een snijmes. Ook om het in karton te gebruiken, waar het mes niet zo snel doorheen gaat, was in het begin moeilijk. Lastig was ook om alles aan elkaar vast te maken zonder lijm, plakband of nietjes.






Afbeeldingsresultaat voor afbreekmes      Afbeeldingsresultaat voor karton kleuren





Beschouwing

Als voorbereidende opdracht moesten wij een collage maken van dieren en deze meenemen.
Ik heb ervoor gekozen om de onderstaande dieren mee te nemen, deze intrigeren mij.
Deze foto's geven geen goed beeld over het beeldaspect driedimensionaal, maar de foto's van de powerpoint wel. Later hebben wij ervoor gekozen om niet de staart van de unicorn te gebruiken, maar van een varken, vandaar dat de varken niet op de collage staat.





Werkwijze

Ik heb wel eens eerder met een stanleymes gewerkt, maar niet met een afbreekmes. Ik vond het wel een beetje hetzelfde snijden. Maar ik had mij vergist in dat het lang zou duren voordat het mes door het karton heen was. Het karton was een beetje afgebrokkeld en niet zo stevig, dat was jammer.  
Ook heb ik nooit eerder met een passer-mes gewerkt. In het begin was het lastig, maar als je de draai had gevonden dan lukte het en was het erg fijn om mee te werken. 


Onderzoek

Wij hebben ervoor gekozen om eerst te kijken wat wij voor ledematen van de dieren wilde gebruiken om het tot een geheel te maken. Daarna hebben wij een schets gemaakt door de delen van de dieren bij elkaar te voegen. Vervolgens hebben wij de vormen uit het karton gesneden. Daarna hebben wij sneetjes in het karton gemaakt zodat het hoofd erop zou passen. Toen hebben wij kleine stukjes karton met aan elke zijde een snee gebruikt voor de poten en de oren. Als laatste hebben wij de krulstaarten gemaakt die ook door middel van kleine stukjes karton met aan beide zijde sneetjes.


De delen van de dieren die wij wilde gebruiken voor ons mythisch wezen.


Dit is de schets van ons dier.


Hier hebben wij al een paar vormen uit het karton gesneden.

Hier zie je het lijf, de poten en de kop aan elkaar.

Hier zitten de oortjes op het hoofd.


Zo zag die er nu uit van de zijkant. 




Hier hebben wij nog een paar krulstaarten toegevoegd.
En dit is dan de Roomfie. 



Wat vind je geslaagd?

Ik vind het geslaagd dat wij zonder lijm en plakband te gebruiken de oren er recht op hebben gekregen. Ook vind ik de krulstaart erg goed gelukt.



Wat kon er beter?

Door het tekort aan tijd konden wij niet details in het dier brengen, dat was zonde.
Ook konden de poten beter gevormd worden.

Bronvermelding:

De Beeldacademie, http://www.beeldacademie.com/ruimtesuggestie.html



Geen opmerkingen:

Een reactie posten